Valitse sivu

Markkinointi, varsinkin verkossa mielletään monesti mainonnaksi. Perinteinen ajattelumalli AIDA-malliin pohjautuva ajattelu siitä, että mitä enemmän tavoitat ihmisiä, sitä enemmän teet kauppaa alkaa olla päivittynyt. Totta se on teoriassa, mutta käytännössä ei.

Eräänlainen näkemys markkinoinnista ja myynnistä.

2020-luvulla ihmisten ajatukset ovat täynnä kohinaa. Tarkoittaen siis, että ihmiset kuulevat jatkuvasti mainos- ja markkinointiviestejä ympäristössään, josta johtuen ihminen on oppinut luokittelemaan eli priorisoimaan itselleen keskeistä viestintää. 

Markkinointipäättäjä

Kyltit katujen varsilla, mainokset radiossa, talojen seinissä ja puhelimen näytöllä. Painettu lehti kahvihuoneessa sekä esite työpaikan seinässä. Bannerimainos verkkokaupassa tai somemainos Facebookissa. Muistat varmasti jokaisen, vaikket oikeasti muista mitään niistä. Tämä on kohinaa. Kohinaa, joka nähdään häiriönä, eikä siitä ole kenellekään oikein mitään hyötyä.

Miten sitten (verkkokauppiaana) erotut kohinasta?

Jotta voitaisiin erottua omalla viestillämme muista, on siihen muutamia tapoja. Voit mieltää nämä vinkit itsestäänselvyytenä tai sitten opit niistä oikeasti jotain uutta. Pääasiassa on kuitenkin tehdä muutosta ihmiseen.

Uudet kekseliäät verkkokaupan markkinointikanavat

Etsitään uusi verkkokaupan markkinointikanava, jota ei mielletä mainoskanavana. Se voi olla esimerkiksi taitolentokoneen savusta piirtämä mainos taivaalle, PR-tempaus lastenlaulun muodossa, laskettelurinteen maalaaminen tunnuksellasi tai kukka-asetelma pientareella. Jotain sellaista, mitä ihminen ei ole tottunut näkemään. Uudenlainen tai erikoinen tapa viestiä.

Uudenlainen tavoitteellinen tapa viestiä

Kavenna kohdeyleisöä. Käytä olemassa olevia markkinointikanavia, mutta viesti tarkoituksellisesti niin kapealle kohdeyleisölle, kuin suinkaan pystyt. Tehdäksesi tämän, sinun tulee ymmärtää asiakkaitasi tarkasti.

Aloita segmentoimalla 2-5 malliasiakasta, joille jokaiselle määrität erikseen nimen, tarinan, asuinpaikan, iän, harrastukset, käytettävät kanavat, tavan viestiä, unelmat toiveet sekä ennen kaikkea kipupisteet, eli ongelmat elämässä.

Kun olet toistanut segmentointiprosessin näet henkilöissä yhtäläisyyksiä, eräänlaisia majakoita. Näiden majakoiden tai paalujen mukaan määrität pääviestisi ja teet kollaasin jota hyödynnät jokaisen yksittäisen viestin luomisessa.

Tavoitteena on luoda viestintää, joka puhuttelee tätä pientä ryhmää ihmisiä.

Tällaista viestintää voi hyödyntää, oli sinulle tärkeää verkkokaupan markkinointi, markkinointikanavien määrittely tai mainosten, kuten uutiskirjeiden tai lehtimainosten luonti ylipäätään.

Mitä merkitystä tällä höpinällä on?

Jokainen ostaa sitä mitä pitää parempana. Mitä sitten on parempi? Parempia tuotteita, parempia palveluita, parempaa elämää. Miksi kukaan haluaa käyttää lähikauppaa supermarketin sijaan tai ostaa ruokaa pikaruokalasta illallisravintolan tilalla? -Paremmuuden määritellee ostaja.

Lähikaupassa asiointi on nopeampaa, kuin supermarketissa käynti. Käytävät eivät ole yhtä pitkät ja ihmisiä on vähemmän. Toisaalta tuotevalikoima on suppeampi ja hintataso yleensä kalliimpi. Kumpi kaupoista on sitten parempi? Ei kumpikaan tai molemmat.

Pikaruokalassa saa hyvää ruokaa, nopeasti ja kohtuulliseen hintaan. Viihtyypä siellä vielä lasten kanssa ja autolla pääsee kätevästi paikalle. Ilallisravintolassa saa varmasti uudenlaisia makuelämyksiä, rauhallisen rentoutumishetken arkiviikkoon ja kokonaisuus tuo arvoa niin hetkellisesti mutta myös siten, että voit kertoa ravintolasta työkavereillesi. Kumpi on parempi? -Millä mittarilla ja kenelle, voisi olla oikea vastaus.

Mitä asiakkaat tuntevat?

Asiakkaiden tai prospektien, tunteet, haaveet ja toiveet muuttuvat eri vaiheissa ostoprosessia. Ostaminen alkaa tiedonhankinnalla. Mitä tarvitsen, kuka tarjoaa vaihtoehtoja? Tästä jatketaan prosessissa eteenpäin vertailemaan. Millaisia palveluita tarjotaan ja mitä muut ovat niistä mieltä? Kokoajan lähennytään ostoprosessin loppua ja nyt aletaan harkitsemaan, mikä vaihtoehdoista on minulle sopivin? Kun sopiva vaihtoehto löytyy, tehdään ostopäätös. Tässä vaiheessa keskeisimmät kysymykset ovat onko ostaminen turvallista tai helppoa? Oston jälkeen ihminen haluaa tietää olenko kaupalle tärkeä ja pystynkö suosittelemaan sitä?

Kuten näet, ostamisen aikana koetaan varsin erilaisia tunteita aina epävarmuudesta, kiinnostumisen kautta luottamuksen rakentamiseen ja sittemmin epäuskoon. Sinun tehtäväsi verkkokauppiaana on vastata näihin tunteisiin sitä tukevalla markkinoinnilla.