Valitse sivu

Kun vanhin lapsemme muutti pois vuonna 2019, päätimme vaimoni kanssa rakentaa pienen omakotitalon. Tämä oli meille riskialtis ja kallis siirto. Mutta jotenkin se tuntuu oikealta. Olimme olleet naimisissa 22 vuotta, ja lapsemme olivat kasvaneet. Emme halunneet enää isoa taloa. Niinpä rakensimme pienen talon.

Ymmärsin vetovoiman. Olimme vaimoni kanssa etsineet vuokrattavaa taloa yli vuoden ajan, ennen kuin löysimme talon, josta pidimme. Se sijaitsi naapurustossa, josta pidimme, ja siinä oli kolme makuuhuonetta ja kaksi kylpyhuonetta. Mutta itse talo oli ränsistynyt. Kodinkoneet olivat vanhoja ja rikki. Lattiat olivat kuluneet. Keittiön kaapit olivat tahriintuneet ruoasta, ja kylpyhuoneiden linoleumi oli halkeillut ja hajoamassa.

Rakensin pienen omakotitalon. Kuinka vaikeaa se oli?

Jos rakennat pienen talon, voit rakentaa sen halvemmalla kuin vastaavanlaisen talon vuokrakustannukset, joten rakentaminen on halvempaa. Ja kunnollinen talo maksaa alle 100 euroa neliömetriltä, joten sen rakentaminen on halvempaa.

Mutta pienen talon rakentaminen maksaa enemmän kuin talon vuokraaminen. Ja pienen talon rakentaminen kestää kauemmin kuin sellaisen vuokraaminen.
Siksi kirjoitin tämän blogikirjoituksen karkeaksi oppaaksi siitä, mitä omakotitalon rakentaminen maksaa ja mitä kannattaa ottaa huomioon. Kannattaako omakotitalon rakentaminen. Miten saada lainaa talon rakentamiseen?

Mutta unelman toteuttaminen on eri asia kuin sen toteuttaminen. Talon rakentaminen on pitkä ja monimutkainen prosessi, ja matkan varrella on monia sudenkuoppia. Siihen voi liittyä paljon turhaa vaivaa. Ja lopulta, ellet rakenna uutta taloasi järven lähelle, et todennäköisesti päädy asumaan järvelle. Niinpä päätimme kirjoittaa blogikirjoituksen pientalon rakentamisesta. Mitä rakentaminen maksaa ja mitä kannattaa välttää. Miten talo rakennetaan, ja miten saada lainaa.

Uuden omakotitalon keskihinta Suomessa on reilusti yli 200 000 euroa. Ei siis ole yllättävää, että ihmiset haluavat rakentaa oman talon. Se voi olla halvempaa.

MUTTA: Vain jos sinulla on aikaa ja teknistä osaamista.

Tarvittavat asiat: tontti, rakentaja, arkkitehti ja rakennesuunnittelija. Sillä rahamäärällä, jonka omakotitalon rakentaminen vaatii, voit joko ostaa valmiin talon tai rakentaa sellaisen alusta alkaen. Molemmissa on kuitenkin hyvät ja huonot puolensa.

Jos ostat valmiin talon, saat suunnitelman, ja joku muu kokoaa rakennusmateriaalit. Rakennuttaja lisää tietysti palkkionsa (10-30 prosenttia talon kokonaishinnasta), arkkitehti omansa (10-20 prosenttia), ja jos haluat keittiöön, kodinhoitohuoneeseen, kuistiin, konservatorioon ja niin edelleen, kustannukset ovat kaksinkertaiset.

Jos ostat valmiin talon, sinulla on kiinteä hinta. Riskiä ei ole, mutta säästömahdollisuuksia ei juuri ole.
Jos ostat valmiin talon, et voi vaikuttaa huoneiden suunnitteluun, varusteisiin, laitteisiin tai putkien kulkuun.
Jos ostat valmiiksi rakennetun talon, rakennuttaja ja arkkitehti myyvät sinulle heidän suunnitelmansa. He ovat asiantuntijoita. He tietävät tarkalleen, miltä talon pitäisi näyttää ja miten se tehdään.
Kun ostat valmiin talon, et voi mitenkään tietää, mitä rakentaja ja arkkitehti ovat jättäneet pois tai mitä he ovat unohtaneet laittaa taloon.
Jos ostat valmiiksi rakennetun talon, et voi tietää, onko talo rakennettu nykyisten rakennusmääräysten mukaisesti.

Kun työskentelin talon parissa, minulla oli ajoittain nalkuttava tunne, että saatoin tuhlata aikaani. Miksi, kysyin itseltäni, olin nähnyt kaiken tämän vaivan?


Ja sitten sain sen. Se johtui siitä, että pystyin siihen.
Kun olin lapsi, talo, jossa kasvoin, oli valtava. Olin ainoa lapsi, joten äidilläni oli tilaa meille molemmille. Talo oli rakennettu 1920-luvulla, joten siinä oli paljon huoneita, komeroita, ikkunoita ja puuosastoja.


Mutta yksi huone oli todella erityinen: siinä oli äitini ompelupöytä. Siellä oli valtava ikkuna, paljon tilaa hänen ompelukoneelleen ja isot kaapit täynnä kankaita. Hän ompeli joka päivä, joten paikka oli aina siisti ja puhdas.
Yläasteella minulla alkoi olla omia projekteja, ja äitini kiinnostus herpaantui. Kun minulla oli lukiossa oma huone, täytin sen minua kiinnostavilla asioilla. Se oli ihana huone, ja pidin siitä paljon.


Mutta ensimmäisen taloni kanssa halusin jatkaa samaa tapaa. Ensimmäiseksi otin kaikki huonekalut pois olohuoneestani. Sitten ripustin seinälle ison taulun, johon kirjoitin suurilla kirjaimilla ”ompelupöytäni”.


Olin 55-vuotias. Sitten rakensimme talon.


Talo oli pieni, ja koska se ei ollut kovin suuri, hyödynsimme tonttia. Rakensimme osan takapihasta ja osan etupihasta.
Kun se oli valmis, takapiha oli täynnä puita ja pensaita. Etupiha oli tasainen ja tyhjä postilaatikkoa lukuun ottamatta.
Äitini kuoli pian muuton jälkeen.


Nyt, aina kun haluan ommella, kävelen kotipihalle.

Kirjoitin hiljattain paikalliseen lehteen artikkelin pienen omakotitalon rakentamisesta. Artikkeli käsitteli sitä, miten saimme 100 neliömetrin talomme rakennettua, ja yllätyksekseni huomasin, että blogikirjoituksia talon rakentamisesta on paljon.

Useimmat perustuvat henkilökohtaisiin kokemuksiin, ja nämä blogit ovat arvokkaita. Ongelmana on, että ne ovat yleensä sellaisten ihmisten kirjoittamia, jotka rakentavat toisille ihmisille, eivät sen henkilön, joka haluaa itse rakentaa.

Näissä artikkeleissa rakentajia motivoi lähes aina jokin statuksen tavoittelu. He puhuvat ”unelmiensa talosta” ja sanovat asioita kuten ”tämän korttelin talo on 100m2” tai ”halusimme juuri tällaisen talon”.


Sen sijaan meitä motivoi yksinkertainen halu asua keskikokoisessa talossa. Niinpä kirjoitin postauksen rakentamisprosessista, ja siinä käsittelen talon rakentamiseen liittyviä kompromisseja.


Jos sinulla on esimerkiksi mahdollisuus valita 250 neliön talon ja 350 neliön talon rakentamisen välillä, päätät todennäköisesti käyttää enemmän rahaa 350 neliön taloon, vaikka se maksaakin 80 000 euroa enemmän.


Päätös ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen. Sinun on kysyttävä itseltäsi, ovatko nämä ylimääräiset rahat sen arvoisia. Onko se sen arvoista?


Vastaus on, että todennäköisesti on, jos olet sellainen ihminen, joka nauttii rakentamisesta, ja jos sinulla on tarpeeksi rahaa.
Jos taas olet sellainen ihminen, joka ostaa mieluummin asioita, päätät todennäköisesti rakentaa vain, jos sinulla on tarpeeksi rahaa molempiin taloihin.


Toiseen kysymykseen on vaikeampi vastata. Miten päätät, kuinka paljon rahaa riittää? Sitä on vaikea sanoa, mutta hyvä nyrkkisääntö taloa ajatellen voi olla, että jos et nauti talon rakentamisesta, olet todennäköisesti väärässä!