Valitse sivu

Talopakettien ja eri toimittajan vertailu on tuskaista. Haluan olla sinulle avuksi, ja tein kattavan oppaan ja listauksen eri talotoimittajista, talopakettivalmistajista, jotka toimittavat talopaketin avaimet käteen!

Huomaan, että olen alkanut tulla vanhaksi ja laiskaksi, kun en enää jaksa käyttää aikaa huomattavaa määrää etsiessä minulle sopivaa talopakettia, varsinkaan niin, että tämäkin prosessi olisi hoidettu kätevästi avaimet käteen -periaatteella. Olen jokseenkin laiska, ja tiedän, että sinäkin saatat olla. Tämä on minun tapani ojentaa kättäni ja auttaa eri talopakettien valitsemisessa. Tämän artikkelin parasta antia on mm. kaikki talokirjat koottuna sekä koottu tieto jokaisesta talopakettien valmistajasta avoimen asiakaspalautteen kautta.

Helppoja ja selkeitä ratkaisuja ei varmasti ole, mutta tämän kattavan artikkelin avulla tiedät, millaisia talopakettivalmistajat ovat ja keneen kannattaa ottaa yhteyttä ja miksi. Vertailin jokaista valmistajaa kattavasti useista eri tulokulmista, kuten yhtiön koon, iän, luotettavuuden sekä palautteiden muodoissa. Myös jokaisen rakennusliikkeen tarjonta vaihtelee jonkin verran, joten käytän esimerkissä mahdollisimman yhteneväistä linjaa.

Miten aloitan vertailun avaimet käteen talovalmistajista?

Vertailu on helpointa aloittaa sieltä, mistä yli 80 % muistakin ihmisistä tekee. Hakemalla tietoa erilaisista verkosta, sekä kysymällä ystävien mielipiteitä. Minulle tärkeää on saada realistinen kuva markkinasta, ennen kuin aloitan hakemaan lisätietoa tai otan yhteyttä eri toimittajiin.

Verkosta etsiessä markkina on melko epäselvä. Useita toimittajia löytyy, ja vain osa valmistaa talopaketteja läpi koko Suomen alueen. Minua tämä ei haittaa, sillä olen suunnittelut talopaketin teettämistä Pirkanmaan seudulle. Minulle tärkeitä arvoja ovat läpinäkyvyys, luotettavuus ja erityisesti sytyn, jos valmistajan edustaja (kuten myyjä) poimii keskustelun aikana rivien välistä ne pienet vivahteet, joita kerron tai jätän kertomatta.

Löysin verkosta vain vanhan Talovertailun tekemän artikkelin, jossa määritellään Suomen suosituimmat talopaketit, jonka tiedot perustuvat RTS:n (Rakennustieto) informaatioon. Kurkatessa tämän yrityksen nettisivuille luotettavuus rapisee silmistäni ja tunnen saapuvani takaisin 80-luvulle, tai edes 90-luvulle. Ei jatkoon. En sano siis, että tieto ei olisi luotettavaa, vaan tarkoitan, että se ei sovi minun silmilleni.

Rakennustiedon sivut

Näin ratkaisin selvitystyön – taulukoin jokaisen talovalmistajan

 • Määrittelin jokaisen talopaketteja valmistaman yhtiön, jonka ilme ja talopakettien ulkoasu näytti omaan silmään miellyttävältä.
 • Lisäsin tiedon jokaisesta tuloksesta taulukkoon.
 • Laitoin ylimääräiset sarakkeet palautearvosanoille (Google arvostelut sekä Facebook arvostelut). Palautteet hain siis Google My Business profiilista sekä Facebookin yrityssivuilta.
 • Tässä vaiheessa taulukkoni näytti tältä
Talopaketin valmistajaArvostelu 0-5 (n= arvostelujen määrä)Arvostelut sosiaalisessa mediassa
Kastelli3.4/5, n= 153.5/5, n=45
Jukkatalo4.5/5 n= 24.3/5, n=32
SievitaloEi saatavillaEi saatavilla
HonkaEi saatavillaEi saatavilla
Kannustalo4.4/5, n=204.2/5, n=21
Älvsbytalo3.2/5, n=5-/5, n=0
MuurametalotEi saatavilla3.7/5, n=25
Kiirunatalot4.6/5 n=164.8/5, n=16
Dekotalo2.4/5 n=83.5/5, n=22
Jetta-talo3.7/5, n=253.8/5, n=13

Googlen arvosteluissa parhaan paikan saa Jukkatalo, mutta toisaalta otannan määrä on niin pieni, ettei sen perusteella voi vetää järkeviä johtopäätöksiä. Sanoisin että paras talovalmistaja tämän listauksen (palautteiden perusteella) on ehdottomasti Kannustalo arvosanalla 4.4/5 pistettä yhteensä 20 eri henkilön arvioinnin mukaan.

En antanut tämän listauksen olla kuin vain perustilan määritelmä, sillä usein positiivista palautetta antavat asiakkaat eivät siitä huolimatta anna palautetta, mutta negatiivisesti suhtautuneet arvioivat asioita herkemmin. Tämän takia en halunnut sulkea esimerkiksi Dekotaloa pois arvioinnista vielä!

Jokaisesta linkistä pääset suoraan arvosteluihin klikkaamalla niitä. Arvosteluja on hyvä ja – noh, vähemmän hyviä. Kokonaiskuva eri toimittajista alkaa tosin muodostua ”puolueettoman” sanan myötä.

Määritellään haluttava talopaketti

Haluisin rakentaa omakotitalon, joka on kohtuullisen kompakti. Kokona arvoisin noin 100-125m2. Minulle talopaketissa puolestaan tärkeitä asioita ovat tehokkuus, kustannukset sekä moderni ilme. Haluan ehdottomasti tilavan kodinhoitohuoneen, sekä työhuoneen, jossa voin tehdä rauhassa kokopäivätyötäni etänä.

Värimaailmaltaan ja pinnoiltaan asunto voisi olla tummanpuhuva, niin sisältä kuin ulkoa. Vaikka uskon, että tämä vaikeuttaa asunnon myyntiä pitkässä juoksussa, koen sen silti itselleni luonnolliseksi ja pidän tällaisesta värimaailmasta.

Valmista tonttia minulla ei tässä vaiheessa selvitystyötä vielä ollut, mutta muutamia vaihtoehtoja on ollut. –  Lisään tähän väliin huomion, ensimmäinen taloni tämä ei ole, joten voin sanoa tietäväni jokseenkin, mistä puhun. Aiemman taloni valmisti pieni paikallinen toimija Pohjois-Karjalassa, joka ajautui konkurssiin noin kuusi kuukautta rakennusprojektin jälkeen. Suosin siis jatkossa ”vain isoja” rakennusliikkeitä, joiden prosessit ja tavat tehdä ovat harjaantuneet vuosien myötä sekä johon voi luottaa, jos rakennusvirheitä tai muita sattuu – jo ihan kuluttajasuojalain perusteella.

Pakettini olisi siis seuraavanlainen – ”Ultimate talopaketti avaimet käteen vol. 1.0

 • Huoneita 4 + KHH / S, joista yksi on työhuone.
 • Huoneistoala noin. 110–120m2
 • Ei hukkaneliöitä ja asuintilaa oltava tehokkaassa käytössä.
 • Tummanpuhuvat kalusteet ja moderni ilme
 • Budjetti (max.) noin 225 000 €

Mitä eroa on talopaketilla ja avaimet käteen -talopaketilla?

Talopaketin rakentajilla on eroa mitä termejä ne käyttävät valmiiden tuotteiden (talopakettien) kanssa ja näin eri pakettien hintavertailu voi olla vaikeaa. Ota huomioon, ettei yleensä omakotitalon rakentamisen kuluihin kuulu talopaketin osalta tonttikustannuksia, rakennuslupakustannuksia taikka erilaisia liittymismaksuja.

Myös muita yllättäviä kustannuksia voi ilmetä, kuten maaperätutkimus, tontin raivaukseen liittyvät kustannukset tai esimerkiksi paalutuksia. Näistä asioista on hyvä keskustella myyjän kanssa tarkemmin, joka varmasti auttaa myös budjetoimaan projektiasi. KKV ohjeistaa nyrkkisääntönä kertomaan tavanomaisen talopaketin hinnan kolmella–neljällä, jotta todellinen kokonaiskustannusarvio on saatavilla.

Millaisia ovat eri valmistusasteet talopaketeissa?

Erilaisia talopaketteja on valtavasti ja suurimmat kustannuserot syntyvät siis valmistusasteen mukaan. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on määritellyt talopaketit seuraaviin kategorioihin:

 • Talovalmis –talopaketti
 • Muuttovalmis –talopaketti
 • Vesikattovalmis –talopaketti
 • Runkovalmis –talopaketti
 • Elementtipaketti
 • Materiaalipaketti

Näiden pakettien määritelmistä voit lukea tarkemmin kuluttajaviraston sivuilta, ja sivuilta ladattavasta PDF-kaaviosta (Pientalopakettien yläkäsitteet), mutta lyhyesti ne ovat seuraavia.

RakennusosatTalovalmisMuuttovalmisVesikattovalmisRunkovalmisElementtipakettiMateriaalipaketti
TonttiEiEiEiEiEiEi
PerustuksetKylläKylläKylläKylläKylläKyllä
RunkoKylläKylläKylläKyllä*Kyllä*Kyllä*
UlkoseinätKylläKylläKylläKyllä*Kyllä*Kyllä*
IkkunatKylläKylläKylläKylläKyllä*Kyllä*
OvetKylläKylläKylläKylläKylläKyllä*
ParvekkeetKylläKylläKylläKylläKyllä*Kyllä*
VesikatotKylläKylläKylläKyllä*Kyllä*Kyllä*
VesikattovarusteetKylläKyllä    
VäliseinätKylläKylläKyllä*Kyllä*Kyllä*Kyllä*
Tilojen pinnatKylläKyllä    
Kiintokalusteet (ja tulisija)KylläKyllä    
AsemapiirrosKylläKyllä    
PerustussuunnitteluKyllä     
Työmaapalvelut (avustavat työt, siivous ym.)Kyllä     
NostokalustoKylläKylläKylläKyllä  
KäyttöönottoKylläKyllä    

*ei asennettuna

Vertaillaan eri toimittajia – Mikä on paras avaimet käteen talopaketti?

Vaikka talovalmis ja muuttovalmis –talopaketit eivät suuresti eroa toisistaan, haluan ehdottomasti keskittyä niin sanotusti ”avaimet käteen” -ratkaisuun, eli talovalmiiseen talopakettiin. Jokaisella on omat mieltymyksensä, millainen talopaketti on sopiva, joten parhaiten olen avuksi seuraavasti: kokosin yhteen kaikkien talovalmistajien ladattavat kuvastot ja linkitin ne suoraan tähän!

Ei enää useita tunteja näpytellyyn ja loputtomia yhteystietojen syöttämisiä, kaikki kerralla samasta paikasta, ole hyvä! Suurimpaan osaan esitteistä et tarvitse jättää yhteystietoja tai muutakaan, ja pääset niihin heti käsiksi.

Kaikki talokuvastot ladattavissa tästähuomaa etten tekijänoikeussyistä voi jakaa tiedostoja suoraan, vaan lataat ne käytännössä itse jokaisen palveluntarjoajan sivuilta. Näin ollen, tiedoissa voi olla virheitä tai ne voivat olla vanhentuneita.

TalotoimittajaLadattava talokuvasto tai muu materiaali
KastelliKastelli Talokirja 2021
JukkataloJukkatalo Talokirja 2020
SievitaloSievitalo Talokirja 2022
HonkaHonka Kotikirja
KannustaloVirtuaaliesitteet
ÄlvsbytaloÄlvsbytalo Talokuvasto
MuurametalotMuurametalot Talokirja tai Kiitos-sivulle
KiirunatalotKiirunatalot Talokirja
DekotaloDekotalo talokirja ja Kotikone
Jetta-taloJetta ladattavat esitteet

Mikä on avaimet käteen talopaketin todellinen hinta?

KKV määritellee talopaketin kokonaiskustannuksen nyrkkisäännön muodostuvan, kun markkinoidun talopaketin hinnan kertoo kolmella–neljällä. Todellisuudessa näin reiluilta kustannuksilta voi säästyä, jos keskustelee avoimesti talomyyjän kanssa budjetistaan.

Talopakettien hintaeroja voi tutkia esimerkiksi käyttämällä talovertailun hakukonetta, jossa useimmat talovalmistajat ovat. Ota huomioon, ettei tästä hakukoneesta kuitenkaan löydy kaikkia talotoimittajia, tai edes kaikkia niitä, joita tässä artikkelissa on käsitelty.

Hinnoittelu Perustavan mukaan

Perustava on tehnyt kattavan artikkelin siitä, mikä on talopaketin todellinen hinta ja mitä omakotitalon rakentaminen todellisuudessa maksaa. Näin talomyyjä auttaa talopaketin hinnan määrittelyssä ja budjetin luonnissa.

Toivosen mukaan talopaketin osuus rakentamisen kokonaiskustannuksista voi olla noin 25–95 prosenttia, joten tällä saisimme aikaan laskukaavan 2 X talopaketin hinta.

Hinnoittelu Dekotalon mukaan

Myös esimerkiksi Dekotalon sivuilla on hyvä artikkeli, mitä heidän talopakettiansa rakentaessa kokonaiskustannukset ovat ja paljonko talopaketin hinta on.

Tässä taulukko lainattu suoraan edellä mainitusta kirjoituksesta, joka perusteella voidaan sanoa talopaketin kokonaiskustannuksen ja todellisen hinnan olevan noin. 1,5 X talopaketin hinta.

Talopaketin ulkopuoliset kulut
Tontti (vuokra)0 €
Maaperätutkimus, perustamistapalausunto500–1500 €
Tontin raivaus ja maatyöt*20 000–50 000 €
Lupa-, katselmus ja tarkastusmaksut1900–2400 €
Liittymämaksut5000–10 000 €
Valvonta ja suunnittelu5000–8000 €
Pihatyöt (viher-, päällys- ja aluerakenteet)5000–15 000 €
Ulkopuolen maalaus2 000 €
Deko 116 talopaketin hinta
Muuttovalmistoimitus181 320 €
Lämmönlähde, kaukolämpö5 000 €
YHTEENSÄ225 720–275 220 €

Hinnoittelu avaimet käteen talopaketista yhteenvetona

Sillä projektin kokonaisbudjetiksi on asetettu 225 000 €, voidaan käyttää aiemmin kuvailtuja kaavoja hahmottamaan talopaketin kustannuksen osuutta koko rakennusprojektista.

225t. € / 2 = 112500 €. Tämä olisi nimellinen budjetti talopakettini hinnaksi. Huomaan, että tämä rajaa joitain toimituksia pois, joten on syytä jatkaa etsintöjä. Kieltämättä tämä oli minulle yllätys, mihin kaikkeen rahaa oikein menee ja mitä tulee ottaa huomioon budjetoidessa projektia. Juuri tämän takia halusin tehdä tämän artikkelin, jotta sinä saisit nopeasti käsityksen koko markkinasta.

Tässä lisää informaatiota ja koottuna kokemuksia kaikista talopakettien valmistajista!

Erilaista palautetta on useissa kanavissa ja avasin tähän hieman julkisia palautteita, joita nämä talopaketteja toimittavat yritykset ovat saaneet. Kokemukset, joita ihmiset ovat kirjoittaneet, on poimittu julkisista lähteistä ja ovat näin täysin puolueettomia. Ota huomioon, etten tiedä minkään kommentin taustoista, ja näin jokin arvostelu voi olla tehty väärin perustein. Parhaat vinkit saat kysymällä kokemuksia (myös niitä huonoja) suoraan omalta talomyyjältä.

Kokemuksia Kastelli

Kokemuksia Jukkatalosta

Kokemuksia Sievitalosta

”Meille on Sievi-talo rakenteilla Varsinais-Suomeen. Työn jälki on hyvää silloin kun onnistutaan saamaan joku työmaalle. Rakentajista on nyt selvästi pulaa, eikä tämä varmasti koske vain yhtä talotoimittajaa.

Sen olemme ainakin oppineet, että tilaajan on parasta olla itse työmaalla mahdollisimman paljon. Jos vain luottaa siihen, että kun tilaa muuttovalmiin, saa sellaisen ilman ongelmia, voi pettyä.” Lähde: Vauva.fi


Meille tulossa Sievitalo, pk-seudulle.

Hyvällä omalla tunnolla voin sanoa etten suosittele kenellekään, jos haluaa nukkuä yönsä hyvin ilman reklamaatioiden jatkuvaa väsäämistä sekä haluaa talostansa kunnollisen ja hyvää jälkeä. Hyvän alun jälkeen kaikki alkoi menemään pieleen ja nyt näkee jo ettei ketään kiinnosta saattaa taloa loppuun, edes jollain lailla laadukkaasti vaan tehdään sutta ja sekundaa, ja taas korjataan…

Meillä on mennyt niin paljon pieleen omassa talossamme rakentamisen psta ettei tosikaan. Perusrakentaminen hukassa, jätetään työvaiheita tekemättä tai ei muisteta että sellainenkin pitäisi tehdä, jotta talo olisi rakennusstandardien mukainen sekä tehdään ihmeratkaisuja pieleen menneiden rakennelmien suhteen ja kokonaisuutena voin sanoa, että koko talo on lähes sutta ja sekundaa.

Helvetinmoinen pettymys! Kaduttaa niin pirusti koko valinta ettei tosikaan. Seuraava tao on ihan muuta kuin valmistalopaketti.

Lisäksi itse on saanut koko ajan valvoa työjälkeä ja huomautella jostain väärin tehdystä asiasta tai tekemättömyydestä. Sievitalon omavalvonta ei toimi ollenkaan! Virheitä tullaan korjaamaan silloin, kun huvittaa ja tehdään hommat kiireellä.

Eli en voi todellakaan suositella ko talotoimittajaa.

Saa laittaa meiliä, jos haluaa lisätietoja tai tullla katsomaan kuinka suomalaisen rakentamisen ammattiylpeys loistaa poissaolollaan kyseisessä kohteessa: [piilotettu] @gmail.com Lähde: Kaksplus keskustelu, nimimerkillä ”Lilyby”.

Kokemuksia Honka

Tarjouspyyntöjen laatimisessa meitä auttoi rakennusmestarimme/pääsuunnittelijamme. Netistä löytyy hyviä, valmiita pohjiakin, joista mekin muokkasimme oman pyyntömme.

Pyysimme tarjoukset Kimaralta (K-Rauta), Kontiolta, Mammutilta, Finnlamellilta ja Honkarakenteelta. Kimara ja Kontio eivät vastanneet mitään. Pakko myöntää, että Kontiosta meille ei välittynyt kovinkaan hyvää kuvaa palvelun osalta missään vaiheessa; yritimme heihin monissa vaiheissa saada kontaktia saamatta vastausta.

Laadun puolesta olisimme voineet olla kiinnostuneita neuvottelemaan Kontionkin kanssa. Mutta, me emme kyselleet perään, jos meille ei vastattu. Eli Kimara ja Kontio jäivät laskuista pois. Mammutti, Finnlamelli ja Honkarakenne sen sijaan ovat olleet aktiivisia ja kaikki myös pyysivät paikan päälle keskustelemaan annetuista kirjallisista tarjouksista. Jokaisen kanssa pääsimme hyvään neuvotteluyhteyteen, vaikka lopulta paikan päällä kävimme vain Honkarakenteella.

Kilpailutus olikin neuvotteluissa erittäin tärkeä vaihe, kun pääsi vertailemaan tarjouksia ja niiden sisältöjä keskenään. Käytännössä vertailu toki on haastavaa, koska eri toimijat esittävät samatkin asiat hieman erilaisilla tavoilla ja käsitteillä. Pieniä erojakin toki löytyi, ja niitä pystyi käyttämään hintaneuvotteluissa hyväksi.

Tarjouksiin perehtyminen kannattaa. Viimeisimmällä loppusuoralla vaihtoehtojamme olivat Honkarakenne ja Mammutti. Koska pääsimme lopulta meille mieluisaan lopputulokseen ennakkosuosikkimme kanssa, päädyimme Honkarakenteeseen. Ja tähän mennessä olemme olleet yhteistyöhön Hongan kanssa enemmän kuin tyytyväisiä. 🙂 Lähde: Harjanteen ”Helmetär” Helmi, Harjanteenhelmi -blogi.

Kokemuksia Kannustalo

Kokemuksia Älvsbytalo

Kokemuksia Muurametalot

Kokemuksia Kiirunatalot

Kokemuksia Dekotalo

Kokemuksia Jetta-talot


Haluatko auttaa minua tekemään tästä artikkelista vielä paremman?

Ensinnäkin kiitos, että jaksoit lukea tätä kattavaa artikkelia tänne saakka. Arvostaisin kovasti, jos antaisit siihen liittyen palautetta alla olevaan kommentointi-toimintoon.

Jos olet rakentamassa tai suunnittelet talopaketin rakennuttamista, ja teet siitä blogia: olisin todella kiitollinen, jos linkittäisit tämän saman resurssisivun myös omille lukijoillesi. Siitä on varmasti hyötyä, kun eri vaihtoehtoja pohditaan.